Oystereater

IGUAÇU
         
   

   
   

One of the greatest water-falls in the world!

Click on the photos to see more

En knapp timmes flygresa från Rio ligger staden Fos do Iguaçu. Därifrån är det inte långt till Iguaçufallen, en naturupplevelse som går långt utöver det vanliga. Iguaçufallen är världens bredaste vattenfall, men i Sverige är det få som ens hört talas om dem. Det sägs att presidentfrun Roosevelt, efter att ha sett både Iguaçu och Niagara, liknade det sistnämnda vid en vattenkran.

Iguaçu är tre gånger bredare än Niagara. Under regntiden forsar varje sekund 140.000 kubikmeter vatten ut över kanten. De tre kilometer breda fallen uppstår när Iguaçufloden rullar fram ur Brasiliens djungel och kastar sig utför det hästskoformade 60 meter höga stup som bildar gräns mot Argentina.

Iguaçu är ett indianskt namn. Det betyder "stort vatten". Indianerna trodde att molnen föddes ur det dånande, mullrande dis som ständigt ligger över vattenfallen. Ett dis av små, små vattendroppar, färgade av otaliga regnbågar.

På spångar och gångstigar kan man vandra runt i området och betrakta de sammanlagt 275 fallen från många olika vinklar. Den som inte vill bli våt (för det blir man) bör ta med sig regnrock. Har man ingen går det dock bra att hyra.

Man kan också beskåda det storslagna området uppifrån, genom att ta en sjuminuters tur med helikopter. Särskilt billigt är det inte men väl värt pengarna.

De finns flera hotell vid fallen. Det som ligger på den brasilianska sidan är gammalt med väl bibehållen kolonialstil. Det hindrar inte att rummen är helt moderna och att det i den vackra parken finns swimmingpool.

Back to start

   
       
       
       
       

Jan Frimansson

Resor, travel, Gotland, Fårö, France, Frankrike,Turning Torso, Färöarna, Faroe Islands, Riga, Vietnam, La Gomera, Costa Rica, Provence, Tanzania, safari, narrowboat, kanalbåt, England, Amerika, USA, U.S.A., Förenta staterna, Paris, Italien, Umbrien, Södertälje, pictures, photos, art, cartoons, Frimansson, paintings, Island, Iceland, Stockholm, 2CV, Citroën, ridning, horseriding, hästar, Sprengisandur, dragonflies, trollsländor